Το ιστορικό χωριό Μέρωνας βρίσκεται πάνω από την κοιλάδα του Αμαρίου με θέα στον Ψηλορείτη. Το όνομά του αναφέρεται σε ενετικά έγγραφα του 1300, ενώ σημαντική ακμή γνώρισε ο οικισμός τον επόμενο αιώνα όταν εκεί εγκαταστάθηκε ο άρχοντας Αλέξης Καλλέργης. Στο ίδιο το χωριό αλλά και στα περίχωρα του κτίστηκαν πολλά εκκλησάκια σε όλη τη διάρκεια της Ενετικής περιόδου, με πιο γνωστό από όλα την Παναγιά του Μέρωνα (14ος αι.).
Λίγο πιο έξω από το χωριό, στην περιοχή Σόχωρα, βρίσκεται ναός αφιερωμένος στο Γενέσιο της Θεοτόκου και στους Αγίους Κωνσταντίνο και Ελένη, γνωστός ως Παναγία Μαυριδιανή. Εδώ ήταν το παλιό νεκροταφείο του Μέρωνα. Πρόκειται για ιδιότυπης αρχιτεκτονικής δίκλιτο ναό. Το νοτιότερο κλίτος του χρονολογείται στον 13ο αιώνα και σώζει τοιχογραφίες της ίδιας περιόδου. Το βόρειο κλίτος προστέθηκε στον 16ο αιώνα και αφιερώθηκε στους Αγίους Κωνσταντίνο και Ελένη.
Ο κεντρικός ναός του Μέρωνα είναι αφιερωμένος στον Άγιο Παντελεήμονα και στον Άγιο Χαράλαμπο. Είναι δίκλιτος καμαροσκέπαστος ναός που ιδρύθηκε το 1862. Το εντυπωσιακό κωδωνοστάσιό του που το έκτισαν Μερωνιανοί μάστορες το 1908 δεσπόζει στο χωριό. Η Ενορία του Μέρωνα με τον παπά Μανώλη Βαμιεδάκη (1949-2023) έθεσε ως στόχο και πέτυχε μέσα από δωρεές και κρατικές επιδοτήσεις την προστασία και την ανάδειξη των ιστορικών εκκλησιών της περιοχής.
ΔΩΡΕΑ ΑΙΓΕΑΣ ΑΜΚΕ
- Ενίσχυση των εργασιών συντήρησης των τοιχογραφιών και περίφραξη του περιβάλλοντος χώρου της Παναγίας Μαυριδιανής.
- Προμήθεια εξοπλισμού και εγκατάσταση συστήματος κλιματισμού και ηχητικής εγκατάστασης στον Ιερό Ναό Αγίου Παντελεήμονος.
- Ενίσχυση των εργασιών αποκατάστασης του βυζαντινού ναϋδρίου της Αγίας Παρασκευής.