«Έργο ζωής» χαρακτηρίζουν οι κτήτορες Θανάσης και Μαρίνα Μαρτίνου την Παναγία Φανερωμένη στη Βουλιαγμένη. Ο ναός ανεγέρθηκε στη μνήμη της κόρης τους Αθηνάς, σε οικόπεδο της Εκκλησίας της Ελλάδος. Σχεδιάστηκε ως ελεύθερος σταυροειδής ναός με τρούλλο που επικάθεται σε δωδεκάγωνο τύμπανο από την αρχιτέκτονα Παρασκευή Μποζινέκη-Διδώνη. Τα εγκαίνια του ναού τελέστηκαν στις 15 Μαΐου 2008, από τον αοίδιμο Μητροπολίτη Γλυφάδας κυρό Παύλο.
Ο ναός διαπερνάται από το φυσικό φως. Ο σχεδιασμός του έχει σεβαστεί τις αρχέτυπες μορφές της εκκλησιαστικής αρχιτεκτονικής, με βασικό κριτήριο τη δημιουργία ενός αμαλγάματος παράδοσης και σύγχρονης αντίληψης για τους ναούς στη σημερινή εποχή. Το εσωτερικό του, ακόμα και όταν είναι κλειστός, είναι ορατό από τον εξωτερικό χώρο, επιτυγχάνοντας έτσι την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη “διαφάνεια”. Με την ίδια αρχή της “διαφάνειας” σχεδιάστηκε και το καμπαναριό του.
Τον εικονογραφικό διάκοσμο υπογράφει ο Γιώργος Κόρδης. Ο αγιογράφος επεδίωξε να αποδώσει μία ζωγραφική ενότητα. Έχει χρησιμοποιήσει ποικιλόχρωμους κάμπους αλλά και λευκό χρώμα που προσδίσει μια αίσθηση φωτός και λαμπρότητας που αποπνέει μία βαθιά αίσθηση ειρήνης και γαλήνης. Όλα τα σχέδια για τις ξυλόγλυπτες επιφάνειες υλοποιήθηκαν από τον Χαράλαμπο Καμαρό στην Αγιάσσο της Μυτιλήνης. Πολλά στοιχεία του ναού είναι επιχρυσωμένα και ζωγραφισμένα. Το επιχρύσωμα έγινε από ειδικό συνεργείο τεχνιτών που ταξίδεψε στη Βουλιαγμένη από την Αγία Πετρούπολη.
Τα κουφώματα, οι θύρες και τα παράθυρα σχεδιάστηκαν μπρούτζινα και κατασκευάστηκαν στην Ιταλία. Το τέμπλο είναι ξύλινο και επιχρυσωμένο. Ο κεντρικός πολυέλαιος διαμέτρου 3,90 μ. σχεδιάστηκε μπρούτζινος και διάτρητος (κατασκευή Αφοι Κωστόπουλοι). Σε συνεργασία με την Ειρήνη Σκαφίδα, αρχιτέκτονα φωτισμού, «κρύφτηκαν» σε αυτόν 250 λαμπτήρες, οι οποίοι φωτίζουν προς τα επάνω, διαχέοντας παράλληλα το φως πλάγια και προς τα κάτω. Τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου μελέτησε η αρχιτέκτονας Έλλη Παγκάλου με άξονα τη δημιουργία ενός φιλικού και ευχάριστου τοπίου γύρω από το ναό. Για τον εξωτερικό φωτισμό εκπονήθηκαν ειδικές μελέτες με έμφαση στον φωτισμό του καμπαναριού και στον τονισμό όλων των αρχιτεκτονικών στοιχείων του συγκροτήματος. Αναπόσπαστο κομμάτι της λειτουργίας του ναού αποτελεί το ενοριακό πνευματικό κέντρο, πλαισιωμένο από ένα υπαίθριο μικρό αμφιθέατρο. Στην αίθουσά του λειτουργεί το κατηχητικό, πραγματοποιούνται επιστημονικές διαλέξεις, δράσεις αιμοδοσίας και συναυλίες. Βασική επιδίωξη του συνολικού σχεδιασμού της Φανερωμένης ήταν η δημιουργία ενός ναού “οικείου” που θα προκαλεί συναισθήματα γαλήνης και χαράς και θα αποτελεί σημείο αναφοράς και τοπόσημο της Βουλιαγμένης.
ΔΩΡΕΑ ΑΙΓΕΑΣ ΑΜΚΕ
- Ανέγερση και πλήρης εξοπλισμός του Ιερού Ναού και του πνευματικού κέντρου. Αγιογράφηση του Ιερού Ναού. Διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου.