Η Ιερά Μονή της Παναγίας Φανερωμένης βρίσκεται στα βορειοδυτικά παράλια της Σαλαμίνας. Θεωρείται ένα από τα πιο σημαντικά και ιστορικά μοναστήρια του Αργοσαρωνικού. Ιδρυτής της Μονής ήταν ο Λάμπρος Καννέλος που σύμφωνα με την παράδοση το 1640 πήγε στη Σαλαμίνα, μετά από όραμα που είδε με την Παναγία, βρήκε μία εικόνα της στα ερείπια ενός βυζαντινού ναού και αποφάσισε να ιδρύσει εκεί μοναστήρι. Ο ίδιος έγινε μοναχός, αφού μετονομάστηκε Λαυρέντιος και ανακατασκεύασε τον παλαιό ναό. Απεβίωσε το 1707 και ετάφη στο μοναστήρι. Η Μονή έγινε καταφύγιο πολλών αγωνιστών και άμαχου πληθυσμού κατά την Τουρκοκρατία. Στη διάρκεια της Επανάστασης οι μοναχοί φρόντιζαν για τη σίτιση και την περίθαλψη των αμάχων και των αγωνιστών με τη λειτουργία ορφανοτροφείου και νοσοκομείου. Η Μονή ήταν τόπος συναντήσεως αγωνιστών, όπως οι Ιωάννης Μακρυγιάννης, Κίτσος Τζαβέλας, Δημήτριος Υψηλάντης και Γεώργιος Καραϊσκάκης. Η οργάνωση της μονής γύρω από τον κεντρικό περίβολο και το Καθολικό και η ύπαρξη δύο πύργων θυμίζει καστρομονάστηρο. Σήμερα περιλαμβάνει παρεκκλήσια, κελιά, μαγειρεία, τραπεζαρία (τράπεζα), εργαστήρια και αποθήκες.
Στη νότια πλευρά του Καθολικού βρίσκεται ο Ναός του Αγίου Νικολάου όπου είναι τοποθετημένη η Αγία Κάρα του Οσίου Λαυρεντίου. Μπροστά στην Ωραία Πύλη υπάρχει ο τάφος του Οσίου, ενώ στον αύλειο χώρο βρίσκεται ο τάφος του οπλαρχηγού Γιάννη Γκούρα. Το καθολικό είναι τρίκλιτη βασιλική με οκτάγωνο τρούλο αθηναϊκού τύπου. Σε κάθε γωνία της στέγης του βρίσκονται τετράγωνοι πυργίσκοι οι οποίοι μάλλον ήταν ασκηταριά. Το εσωτερικό του αγιογραφήθηκε το 1735, με περισσότερες από 3.530 μορφές και παραστάσεις εξαιρετικής τέχνης, έργα του περίφημου αγιογράφου εξ Άργους, Γεωργίου Μάρκου και των μαθητών του. Η Μονή Φανερωμένης παρέμεινε ανδρώα μέχρι τις 27 Ιουλίου του 1944, όταν μετατράπηκε σε γυναικεία, από τον μητροπολίτη Αττικής και Μεγαρίδος Ιάκωβο. Η ΑΙΓΕΑΣ ΑΜΚΕ με ιδιαίτερη ευαισθησία για τη θρησκευτική, ιστορική και καλλιτεχνική σημασία της Μονής συνέβαλε με τις δωρεές της στην προστασία και αποκατάσταση του καθολικού και του ζωγραφικού διακόσμου του.
ΔΩΡΕΑ ΑΙΓΕΑΣ ΑΜΚΕ
- Mελέτη και εργασίες αποκατάστασης της στέγης του καθολικού.
- Μελέτη αποτύπωσης-τεκμηρίωσης και εργασίες αποκατάστασης των παλαιών κονιαμάτων και αρμολογημάτων των όψεων του καθολικού.
- Μελέτη συντήρησης και σωστικά μέτρα άμεσης προστασίας των τοιχογραφιών του βόρειου και δυτικού τοίχου του καθολικού.