Ιερός Ναός Εισοδίων της Θεοτόκου

Ναός
Τομέας:
Θρησκεία
Φορέας Υλοποίησης:
ΑΙΓΕΑΣ ΑΜΚΕ
Έτος:
2024
Τοποθεσία:
Αίγιο, Αχαΐα

Ο ναός των Εισοδίων της Θεοτόκου στο Αίγιο, έργο του φημισμένου αρχιτέκτονα του εκλεκτικισμού Ερνέστου Τσίλλερ, αποτελεί μία από τις πιο όμορφες και μεγαλοπρεπείς εκκλησίες της Πελοποννήσου. Σχεδιάστηκε το 1893-1894 ως ένα μοναδικό σύμπλεγμα ρωμανικού, βυζαντινού και αναγεννησιακού ρυθμού – σπάνιος σχεδιασμός για τα ελληνορθόδοξα δεδομένα. Ο ναός αρχιτεκτονικά περιγράφεται ως ελεύθερος σταυρός με τρούλο και εξωνάρθηκα. Η περίτεχνη πετροκέραμη κατασκευή, οι μυτεροί οβελίσκοι, οι δύο εντυπωσιακοί τρουλίσκοι που κοσμούν τα κωδωνοστάσια και τα περίτεχνα κεραμικά στολίδια στις όψεις μαρτυρούν τη σπουδαία καλλιτεχνική αξία του.

Το μαρμάρινο σκαλιστό τέμπλο είναι έργο του γλύπτη Δημητρίου Περάκη και χρονολογείται στα τέλη του 19ου αιώνα. Ο ναός κατασκευάστηκε στη θέση μεταβυζαντινού ναού που είχε καταρρεύσει στον σεισμό του 1861. Το μαρμάρινο σκαλιστό τέμπλο κατασκευάστηκε στα τέλη του 19ου αιώνα και είναι έργο του γλύπτη Δημητρίου Περάκη. Τα εγκαίνια του ναού πραγματοποιήθηκαν με μεγάλη επισημότητα το 1914. Από το 1982, ο ναός είναι κηρυγμένο μνημείο από το Υπουργείο Πολιτισμού. Το 1995 ο μεγάλος σεισμός που έπληξε την Αχαΐα προκάλεσε ανεπανόρθωτες ζημιές στον ναό που έκτοτε έπαυσε να λειτουργεί λόγω επικινδυνότητας και ετοιμορρροπίας.

Η ΑΙΓΕΑΣ ΑΜΚΕ ανέλαβε την εξ ολοκλήρου αποκατάσταση του ιερού ναού – έργο εξαιρετικά δύσκολο και απαιτητικό. Η πολυσυνθετικότητα του φέροντος οργανισμού του ναού, η οποία εκ των πραγμάτων είναι πιο περίπλοκη από τα συνήθη κτίρια (θόλοι, τοξωτές κατασκευές, μεγάλα ανοίγματα από λιθοδομή και οπτοπλινθοδομή), επέβαλε ειδική προσοχή στην αποκατάστασή του. Οι εργασίες πραγματοποιήθηκαν με σεβασμό στο μνημείο και με γνώμονα ότι πρέπει να καταστεί λειτουργικό ξανά για την τοπική κοινωνία, αποφεύγοντας κάθε επέμβαση που θα αλλοίωνε την υφιστάμενη μορφή του. Βασικός άξονάς τους ήταν η αναβάθμιση της αντισεισμικής του επάρκειας με χρήση της σημερινής τεχνογνωσίας και όλων των σύγχρονων υλικών. Συνοπτικά πραγματοποιήθηκαν, καθαίρεση σαθρών επιχρισμάτων και αρμολογημάτων και κατασκευή νέων, ενεμάτωση των λιθοδομών και ενισχύσεις, ανακατασκευή των κλιμάκων πρόσβασης, αναδόμηση των οβελίσκων και των διακοσμητικών κεραμικών στοιχείων των όψεων, ανακατασκευή κεραμοσκεπής και περίδεση του τυμπάνου του τρούλου με τένοντες, κατασκευή νέας ηλεκτρολογικής και υδραυλικής εγκατάστασης και συστήματος κλιματισμού, επισκευή των θυρωμάτων και παραθύρων του ναού, κατασκευή νέου δαπέδου στον γυναικωνίτη, αναδιαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου και εγκατάσταση φωτισμού.

ΔΩΡΕΑ ΑΙΓΕΑΣ ΑΜΚΕ

  • Μελέτες και εργασίες αποκατάστασης του Ιερού Ναού και του περιβάλλοντος χώρου.